Bitcoin Scalability Workshops

Scaling Bitcoin 2019 "Yesod" • September 11th-12th Tel Aviv
FOR THE ENGINEERING AND ACADEMIC COMMUNITY • NO EXHIBIT BOOTHS • NO DISTRACTIONS

Sponsors

SILVER

BRONZE

ACADEMIC SUPPORTING ORGANIZATIONS

SUPPORTING ORGANIZATIONS

LOCAL SUPPORTING ORGANIZATIONS

Workshop Sponsorship

If you are interested in sponsoring the Scaling Bitcoin Workshop, please contact: contact@scalingbitcoin.org

Important Dates:

  • 2019-08-24 23:59 UTC - Submission of logos for print (must be submitted in AI or SVG vector file formats)

Travel Subsidy

Travel subsidy is no longer available.

If you have applied for travel subsidy, you will be notified before 2019-08-01 23:59 UTC.

Call for Proposals

The current Scaling Bitcoin Workshop will take place 9月 11日-12日 in Tel Aviv University, Claire and Emanuel Rosenblatt Auditorium, (Engineering Building), Tel Aviv, Israel. We are accepting technical proposals for improving Bitcoin performance including designs, experimental results, and comparisons against other proposals. The goals are twofold: 1) to present potential solutions to scalability challenges while identifying key areas for further research and 2) to provide a venue where researchers, developers, and miners can communicate about Bitcoin development.

We are accepting two types of proposals: one in which accepted authors will have an opportunity to give a 20-30 minute presentation at the event, and another where accepted authors can run an hour-long interactive workshop.

This year we would like to place a stronger focus on the following topics:

  • Simulation, modeling and testing
  • Methods and tools for simulation and testing of blockchain behavior
  • Game theory and Mechanism Design
  • Fungibility
  • Enhancement of Scripting
  • New Validation Methods
We also welcome compilation/review of material on above topics made available to public since the last Scaling Bitcoin event.

Other topics of interest include:

  • Improving Bitcoin throughput
  • Layer 2 ideas (i.e. payment channels, etc.)
  • Security and privacy
  • Incentives and fee structures
  • Network resilience
  • Anti-spam measures
  • Block size proposals
  • Empirical mining data

All as related to the scalability of Bitcoin.

Apart from general presentations and workshop, we plan to accept a limited number of short engineering presentations to cover state-of-the-art engineering progress after the submission deadline. Details of the short presentation submission will be announced later.

While proposals that may apply to digital currencies in general are welcome, this event deals with the scalability of Bitcoin, and submissions which focus primarily on other digital currency systems are out of scope for this event.

Important Dates

  • 2019-06-10 23:00 UTC - Last date for submission
  • 2019-07-16 23:59 UTC - Last date for notification of acceptance and feedback

PLEASE NOTE: The last date for notification and feedback has been advanced by 24 hrs to 2019-07-16 23:00 UTC.

Reviewing Process

For the regular presentation proposals, review is conducted by double blind reviewing process. Submissions must be anonymous, with no author name, affiliations, acknowledgement or obvious reference.

Formatting

Proposals may be submitted as a BIP, as a 1-2 page extended abstract, or a paper describing ideas, designs, and expected experimental results. Indicate in the proposal whether you are interested in speaking, running an interactive workshop, or both. If you are interested in running an interactive workshop, please include an agenda.

All submissions are processed on EasyChair. Please submit your proposal through the following URL:

https://easychair.org/conferences/?conf=scalebit19

Proposals should be submitted by 2019-06-10 23:00 UTC.

PLEASE NOTE: Due to multiple requests, after the original date of 2018-06-10, the Program Committee has re-opened submissions on 2019-06-12 9:00 UTC with a firm deadline on 2019-06-17 23:00 UTC.

Presentations

  • All talks will be live-streamed and published online, including slide decks.
  • Scaling Bitcoin Workshop does not have proceedings.
  • There are no submission restrictions - authors of presented submissions can submit to any other conference.

Call for Proposals to Work-in-progress (WIP) and informative sessions

Scaling Bitcoin Yesod will include a session for sharing technological progress updates and information to help further thinking and discussions on scalability.

We encourage anyone attending Scaling Bitcoin Yesod 2019 in Tel Aviv who is interested in presenting their progress/idea/information to submit a proposal with name, title, affiliation and abstract up to 1 page. The submission deadline is 2019-08-10 23:59 UTC. The time allotment for each presentation will be decided based on the total number of submissions and their contents.

As with general presentations, any advertisement, information regarding specific businesses, or ICOs will not be acceptable. The WIP session will be strictly focused on technical discussion.

Please email your submissions to scalebit19@easychair.org

Workshop

How do the Workshops work?

  • Events are live-streamed with remote participation facilitated via IRC for parallel online discussion and passing questions to the event.
  • These workshops aim to facilitate the existing Bitcoin Improvement Proposals process. Most work will be done outside of the workshops in the intervening months. The workshops serve to be additive to the design and review process by raising awareness of diverse points of view, studies, simulations and proposals.
  • Travel, venue details, accommodation recommendation are available below.
  • Please see the FAQ section below, it should answer most other questions.

Schedule

Notes:
Print

September 11th
08:15
(45 min)
Registration
09:00
(5 min)
Introduction
09:05
(25 min)
Invited Talk: TBD

Scripts

09:30
(30 min)
Threshold Scriptless Scripts
PRESENTER(s):
Omer Shlomovits (KZen Research)
10:00
(30 min)
Developing secure Bitcoin contracts with BitML
PRESENTER(s):
Nicola Atzei, Massimo Bartoletti, Stefano Lande (University of Cagliari), Nobuko Yoshida (Imperial College London), Roberto Zunino (University of Trento)
10:30
(15 min)
Break
10:45
(30 min)
ZkVM: zero-knowledge virtual machine for fast confidential smart contracts
PRESENTER(s):
Oleg Andreev (Stellar)
11:15
(30 min)
Scriptless Lotteries on Bitcoin from Oblivious Transfer
PRESENTER(s):
Lloyd Fournier (None)

Network

11:45
(30 min)
TxProbe: Discovering Bitcoin's Network Topology Using Orphan Transactions
PRESENTER(s):
Sergi Delgado Segura (UCL), Surya Bakshi, Andrew Miller (University of Illinois at Urbana-Champaign), Cristina Pérez-Solà (UOC), James Litton, Andrew Pachulski, Bobby Bhattacharjee (UMD)
12:15
(60 min)
Lunch
13:15
(30 min)
Bandwidth-Efficient Transaction Relay for Bitcoin
PRESENTER(s):
Gleb Naumenko (Chaincode Labs), Gregory Maxwell (None), Pieter Wuille (Blockstream), Alexandra Fedorova, Ivan Beschastnikh (The University of British Columbia)

Transaction Throughput

13:45
(30 min)
BIP: OP_SECURETHEBAG
PRESENTER(s):
Jeremy Rubin (None)
14:15
(30 min)
Elastic Block Caps
PRESENTER(s):
Meni Rosenfeld (Israeli Bitcoin Association)
14:45
(15 min)
Break

Privacy

15:00
(30 min)
A Tale of Two Trees: One Writes, and Other Reads, Scaling Oblivious Accesses to Large-Scale Blockchains
PRESENTER(s):
Duc Le, Adil Ahmad, Mohsen Minaei, Aniket Kate (Purdue University), Lizzy Hurtado (National University of Colombia), Byoungyoung Lee (Seoul National University)
15:30
(30 min)
Applying Private Information Retrieval to Lightweight Bitcoin Clients
PRESENTER(s):
Kaihua Qin, Henryk Hadass, Arthur Gervais (Imperial College London), Joel Reardon (University of Calgary)
16:00
(30 min)
ZeroLink Sudoku: Real vs. Perceived Anonymity
PRESENTER(s):
Aviv Milner (Black Tie Consultants)
16:30
(15 min)
Break

Alternative Blockchain Protocols

16:45
(30 min)
Prism: Scaling Bitcoin to Physical Limits
PRESENTER(s):
Vivek Bagaria, David Tse (Stanford), Sreeram Kannan (University of Washington), Giulia Fanti (CMU), Pramod Viswanath (University of Illinois at Urbana-Champaign)
17:15
(30 min)
BackPackers: A New Paradigm for Secure and High-performance Blockchain
PRESENTER(s):
Phuc Thai, Hong-Sheng Zhou, Thang Dinh (Virginia Commonwealth University), Jonathan Katz (University of Maryland), Lei Fan (Shanghai Jiao Tong University)

Education

17:45
(30 min)
Overview of Dev++ Topics
18:15
Close

September 12th
09:00
(25 min)
Invited Talk: TBD

Lightning Network

09:25
(30 min)
Improving routing in the Lightning Network with Trampoline Payments
PRESENTER(s):
Bastien Teinturier (Acinq)
09:55
(30 min)
Outpost: A Responsive Lightweight Watchtower
PRESENTER(s):
Tejaswi Nadahalli, Roger Wattenhofer (ETH Zurich), Majid Khabbazian (University of Alberta)
10:25
(15 min)
Break
10:40
(30 min)
Açai: a backup protocol for Lightning Network wallets
PRESENTER(s):
Margherita Favaretto (Technical University of Denmark)
11:10
(30 min)
PISA: Arbitration Outsourcing for State Channels
PRESENTER(s):
Patrick McCorry (PISA Research), Surya Bakshi, Andrew Miller (University of Illinois at Urbana-Champaign), Iddo Bentov (Cornell University), Sarah Meiklejohn (UCL)
11:40
(30 min)
Rainbow Network: Synthetic Assets on Lightning
PRESENTER(s):
Dan Robinson (Paradigm)
12:10
(60 min)
Lunch

Layer 2

13:10
(30 min)
Atomic Multi-Channel Updates with Constant Collateral in Bitcoin-Compatible Payment-Channel Networks
PRESENTER(s):
Christoph Egger (Friedrich-Alexander~University Erlangen-Nueremberg), Pedro Moreno-Sanchez, Matteo Maffei (Vienna University of Technology)
13:40
(30 min)
Plasma Cash: Towards more efficient Plasma Constructions
PRESENTER(s):
Georgios Konstantopoulos (Independent Researcher)

Payment Channels

14:10
(30 min)
A2L: Anonymous Atomic Locks for Scalability and Interoperability in Payment Channel Hubs
PRESENTER(s):
Erkan Tairi, Pedro Moreno-Sanchez, Matteo Maffei (Vienna University of Technology)
14:40
(15 min)
Break
14:55
(30 min)
Recovering Payment Channel Midstates Using only The User's Seed
PRESENTER(s):
David Vorick (Nebulous)

PoW & Verification

15:25
(30 min)
Proof of Necessary Work: Succinct State Verification with Fairness Guarantees
PRESENTER(s):
Assimakis Kattis, Joseph Bonneau (New York University)
15:55
(30 min)
Proof-of-Verification for Proof-of-Work: Miners Must Verify the Signatures on Bitcoin Transactions
PRESENTER(s):
Kanta Matsuura (The University of Tokyo)
16:25
(15 min)
Break

Fountain Codes

16:40
(30 min)
SeF: A Secure Fountain Architecture for Slashing Storage Costs of Blockchains
PRESENTER(s):
Swanand Kadhe, Jichan Chung, Kannan Ramchandran (University of California, Berkeley)

Work in Progress

17:10
(45 min)
WIP Sessions
17:55
(20 min)
Scaling R&D Grant Awards
18:15
Close

Remote Participation

Live broadcast will begin Saturday Wednesday 11th at:
9:00 CEST / 2:00 EST / 7:00 UTC / 23:00 PST

Location

keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right

Rosenblatt Auditorium

Rosenblatt Auditorium

Rosenblatt Auditorium

Gate 14 Entrance

Rosenblatt Auditorium

Rosenblatt Auditorium

Engineering Complex Entrance

Tel Aviv University
Claire and Emanuel Rosenblatt Auditorium
(Engineering Building)
Tel Aviv, Israel
flight
Airports
directions
Directions
  • Rosenblatt Auditorium is located inside of the Engineering Complex reachable via Gate 14 (best, as it is accessible by transport) or Gate 17.
  • The following Google Maps link will guide you to the main entrance of the Engineering Complex.

Register

We are sorry, but the event has been sold out.
 
You will still be able to participate via the live stream, IRC, and Twitter.
Due to space limitations, we will not be able to admit anyone at the door.

Please add your name to the following waiting list to secure any tickets that may become available.

FAQ

  • I need some sort of document for a travel visa

    (Info: https://en.wikipedia.org/wiki/Visa_policy_of_Israel) You are responsible for identifying your own personal visa requirements to enter Israel. If you need a letter of invitation, please correspond with contact@scalingbitcoin.org (please include your name as in your passport, title and correspondence address).

  • I can’t go but I want to participate!

    The event will be livestreamed, and you will be able to participate via IRC. Although it is naturally easier to participate in person, everyone at the event will have a desk in front of them and will be encouraged to join in online discussions with global participants who are viewing the live stream. It is also important to understand that no decisions are to be made at the workshop. (read more below)

  • How do I give a presentation?

    You can submit your proposal to proposals@scalingbitcoin.org (see CFP above). If you’ve worked on research, we recommend that you post the results, including papers, simulation results, and source code, to the bitcoin-dev discussion list. Depending on the quantity of accepted presentations, the workshop will allot a fair amount of time to each presenter. If people have substantially overlapping plans, they may be suggested to merge. Publishing a paper is NOT required—if you have a good presentation plan, you can propose a detailed summary.

  • Are any decisions made at the workshop?

    Absolutely no decisions are made at workshops, as this would run the risk of being rushed and unfair to the global community unable to attend in person. The workshop is about raising awareness of issues and proposals, finding common ground, and encouraging public discussion within the existing mechanism of technical progress through the Bitcoin Improvement Proposal process.

  • Will there be a debate?

    There will probably be no debate, and the workshop organizers and participants will be operating with the goal of making the event low-stress and non-confrontational. The intent of the workshops are to showcase diverse points of view and promote open-mindedness in order to improve our collective understanding of how to improve Bitcoin’s scalability. In-person debates could too easily do a disservice to the future of Bitcoin in being about solidifying simplified positions for the purpose of winning political points. It would be unreasonable to entrust the safety and security of the future of Bitcoin to smooth talking at a one-time event rather than deliberate technical study with time for the global community to weigh in.

  • Can we discuss governance of the Bitcoin projects at this workshop?

    Scaling Bitcoin Workshops are focused on raising technical awareness of scalability issues, simulations and proposals to improve scalability. Conference participants want this event to be entirely focused on the science and engineering, which is how Open Source Software development has proven to deliver excellence.

  • Future Workshops? Workshop BIP?

    We aim to host a Scaling Bitcoin Workshop once per year. If you would like to host next year's event please e-mail to contact@scalingbitcoin.org

  • Are there Vegetarian, Gluten-Free Options for the Food?

    Yes. Please email contact@scalingbitcoin.org if we can be of any assistance.

Online Resources

About

Scaling Bitcoin Planning Committee

  • Anton Yemelyanov, Base58 Association NPO. (Planning Committee Chair)
  • Nelly Milanova, Base58 Association NPO.
  • Jeremy Rubin, Bitcoin Core Contributor
  • Neha Narula, MIT DCI
  • Ethan Heilman, Boston University
  • Byron Gibson, Program Manager at Stanford Center for Blockchain Research
  • Taro Watanabe, Digital Garage / DGLab
  • Shin'ichiro Matsuo, Georgetown University, BSafe Network
  • Elaine Ou, Global Financial Access

Workshop Host Committee

  • Aviv Zohar, The Hebrew University of Jerusalem (Chairman)
  • Hila Mark, DAGlabs
  • Tal Benno Sklar, Andromeda
  • Jonathan Levi, HACERA / The Unbounded Network
  • Meni Resenfield, Israeli Bitcoin Association
  • Noa Mashiah, Israeli Bitcoin Association
  • Sarah Wiesner, Bitcoin emBassy TLV

Program Committee

  • Yonatan Sompolinsky, The Hebrew University of Jerusalem, DAGlabs (Program Chair)

Engineering Perspective

  • Andrew Poelstra, Blockstream
  • Alex Chupernoy, ERGO/IOHK
  • Bryan Bishop, LedgerX, Bitcoin Core Contributor
  • Karl-Johan Alm, Digital Garage / DGLab
  • Christian Decker, Blockstream
  • Jameson Lopp, Casa
  • James Prestwich, Summa
  • Giacomo Zucco, BHB Network
  • Eric Lombrozo, Ciphrex
  • Omer Shlomovits, KZen Networks

Academic Perspective

  • Sharon Goldberg, Boston University
  • Ben Fisch, Stanford University
  • Shin'ichiro Matsuo, Georgetown University, BSafe Network
  • Aniket Kate, Purdue University
  • Ittay Eyal, Technion Israel Institute of Technology
  • Patrick McCorry, King's College London
  • Joseph Bonneau, New York University
  • Gleb Naumenko, University of British Columbia